Güzel Sanatlar Lisesinden Üniversiteye

Güzel Sanatlar Lisesinden Üniversiteye

21.04.2022 1893

Mezun öğrenciler, merkezi yerleştirme sistemiyle yapılan sınavlarda, (YKS)+TYT+AYT puan türlerine ilişkin soruları cevaplamaları koşulu ile istedikleri puan türünde tercih yapıp, herhangi bir yükseköğrenim programına kayıt hakkına (diğer liselerden mezun olan öğrenciler gibi) sahiptirler. Özetle; öğrencimiz, mezun olduğu alanının dışında yapacağı bir üniversite tercihinde, puan kesintisi yaşamamaktadır.

Mezun olan öğrenciler, kendi alanlarının devamı olan ve özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programları ile devlet konservatuvarlarına da başvuru yapabilmektedirler. Yetenek sınavlarında istenen/beklenen, beceriler düşünüldüğünde; Güzel Sanatlar Lisesi mezunları, alan derslerini almaları, alanlarına ilişkin temel becerileri edinmeleri, ayrıca öğrenim sürecinde konser, gösteri, resital, sergi, tiyatro temsili gibi etkinliklerden edindikleri deneyimlerden dolayı, diğer lise mezunlarına göre avantaj sağlamaktadırlar.

2022'ye kadar özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvurabilmek için TYT puanının 150 ve üzeri olması koşulu bulunmaktaydı. Bu sene TYT baraj puanı uygulamasının kaldırılmasıyla taban puan şartı aranıp aranmamasına, aranacak ise en az kaç puan almış adayların başvurabileceklerine ilgili yükseköğretim kurumu karar verecek ve bunu basın-yayın organlarıyla adaylara duyuracaktır.  

2021-YKS'de özel yetenek sınavıyla öğrenci alanöğretmenlik programlarına başvuru yapabilmeleri için TYT'de en düşük 800.000 inci başarı sırasına sahip olmaları gerekmektedir. 

Üniversiteyi bitiren öğrenciler tercihlerine göre pek çok iş alanına ya da mesleğe yönelebilirler.

-Üniversitelerde, Akademisyen Araştırmacı, Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde Öğretmen, Turizm ve Kültür Bakanlığı ve Uzman Personel, İl Kültür ve Turizm Müdürlüklerinde, Müzelerde, Belediyeler ve Özel Kurumların Sanat galeri ve Atölyelerinde, Tiyatrolarda, Kamu-Özel Orkestra vb. birçok kurumda çalışabilecekleri gibi.

Resim, Sanat Tasarım, Ses ve Enstrüman Performans sanatçısı, Enstrüman Yapımı, Ses Teknolojisi, Sinema, Sanat Terapisi vb. sayılabilecek birçok iş kolunda da mesleklerini icra edebilecektir.

 

Güzel Sanatlar Lisesi Mezunlarının, özel yetenek sınavı sonucunda öğrenim görebilecekleri yükseköğretim programları (kamu ve özel-vakıf) ile devlet konservatuvarlarınınalan ve bölüm ve fakülte programları çizelge ile belirtilmiştir. (müzik ve resim dalları ile ilişkili olanlar)

Özel Yetenek Sınavı Sonuçlarına Göre Öğrenci Alan Yükseköğretim Programları (*)

GÜZEL SANATLAR LİSELERİNİN MÜZİK VE RESİM Alanlarından Mezun Olanların Devam Edebilecekleri Üniversite Bölümleri ve Devlet Konservatuvarlarının İlgili Bölümleri (DEVLET-VAKIF ÜNİVERSİTELERİ KARIŞIK VERİLMİŞTİR)

Arp

Opera

Bando Şefliği

Opera ve Konser Şarkıcılığı

Baskı Sanatları

Opera, Koro ve Popüler Müzik Şarkıcılığı

Bileşik Sanatlar

Osmanlı Dönemi Karşılaştırmalı Müzik

Caz

Piyano

Çalgı Eğitimi

Piyano, Arp, Gitar

Çalgı Yapım

Plastik Sanatlar

Duysal (Ses) Sanatları Tasarımı

Plastik Sanatlar ve Resim Rekreasyon

Etnomüzikoloji ve Folklor

Resim

Flüt

Resim İş Öğretmenliği

Fagot

Resim-Baskı

Geleneksel Çalgılar

Sahne Dekorları ve Kostümü Sahne Sanatları

Geleneksel Türk Halk Müziği

Sahne Tasarımı Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetimi

Geleneksel Türk Müziği

Saksafon

Geleneksel Türk Müzikleri

Seramik

Geleneksel Türk Sanatları

Seramik ve Cam Seramik ve Cam Tasarımı

Genel Müzikoloji

Ses

Gitar

Şan

Heykel

Trombon

Kompozisyon (Bestecilik)

Trompet

Kompozisyon ve Müzik Teorisi

Tuba

Kompozisyon ve Orkestra Şefliği

Türk Din Musikisi 

Kontrabas

Türk Halk Müziği Çalgı Eğitimi

Korno

Türk Halk Müziği Ses Eğitimi

Koro

Türk Halk Oyunları

Modern Dans Müzik

Türk Musikisi

Müzik (Piyano, Yaylı Çalgılar, Nefesli Çalgılar ve Vurma Çalgılar, Şan, Teori-Kompozisyon)

Türk Müziği

Müzik Bilimleri

Türk Müziği Temel Bilimler

Müzik Öğretmenliği

Türk Sanat Müziği

Müzik Performansları

Türk Sanat Müziği Ses Eğitimi

Müzik Teknolojileri

Türk Sanat Müziği Temel Bilimler

Müzik Teknolojisi

Üfleme ve Vurma Çalgılar

Müzik Teorisi

Üflemeli ve Vurmalı Çalgılar

Klarnet

Viyola

Müzik Toplulukları

Viyolonsel

Müzikal Tiyatro

Vurmalı Çalgılar

Müzikoloji

Yaylı Çalgılar

Nefesli Çalgılar ve Vurma Çalgılar

Yaylı Çalgılar Yapımı

Obua

Engelliler Entegre Yüksekokulu Grafik Sanatları Seramik

 

Sanatları

 

 

ÖZEL YETENEK SINAVI İLE ÖĞRENCİ ALAN PROGRAMLAR ve GİRİŞ KOŞULLARI

GENEL AÇIKLAMALAR

 

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS)

YKS 1.Oturum Temel Yeterlilik Sınavı (TYT)       

YKS 2. Oturum Alan Yeterlilik Sınavı (AYT)

 

SINAVA GİRME ZORUNLUĞU VAR MIDIR?

 

ÖSYM tarafından merkezî yerleştirme yapılan programlar ile özel yetenek sınavı ile öğrenci alan programlara girmek isteyen tüm adayların YKS'ye girmeleri zorunludur.

TYT'de;

Türkçe Testi, Sosyal Bilimler Testi, Temel Matematik Testi ve Fen Bilimleri Testi yer alacaktır.

 AYT'de

Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1, Sosyal Bilimler-2, Matematik ile Fen Bilimleri testlerinden oluşan bir kitapçık verilecektir.

AYT' de

Adaylar, hesaplanmasını istedikleri puan türü için gereken testleri cevaplayacaklardır. SAY, SÖZ ve EA puan türlerinin hepsinin hesaplanmasını isteyen adaylar, sınav süresince tüm testleri cevaplayabileceklerdir.

 

SINAV SONUÇLARI NASIL KULLANILACAKTIR?

 

Adayların testlerdeki başarılarına göre ham puanları ÖSYM tarafından hesaplanmaktadır.

Her aday için hesaplanmış olan OBP (Ortaöğretim Başarı Puanı); 0,12 katsayısı ile çarpılarak sınav puanlarına eklenecek ve böylece adayların yerleştirme puanları hesaplanacaktır.

!! Alanın devamı olan bölümler için ayrıca OBP; 0,06 KATSAYISI İLE ÇARPILARAK SINAV PUANLARINA EKLENECEK VE YERLEŞTİRME PUANI HESAPLANACAKTIR.

 

 

ÖZEL YETENEK SINAVI İLE SEÇME YÖNTEMİ

                Özel yetenek gerektiren programların sınavları ile seçme ve yerleştirme işlemleri yükseköğretim kurumlarınca yapılmaktadır. Özel yetenek gerektiren programlara başvurular doğrudan programın bağlı bulunduğu yükseköğretim kurumuna yapılır. Başvuru şartları ilgili kurumlar tarafından başvuru için internet sayfalarında verilecek duyurularda yer alacaktır. Sınav ve değerlendirme işlemleri ilgili yükseköğretim kurumu tarafından yürütülür.

Bu programlara en az kaç puan almış adayların başvurabileceklerine ilgili yükseköğretim kurumunca karar verilerek, ilgili yükseköğretim kurumunca basın-yayın organlarıyla adaylara duyurulacaktır.

Özel Yetenek Sınavı ile öğrenci yerleştirmesi yapan Fakülteler kendi başvuru puanlarını ayrıca duyurmaktadır. Dolayısıyla fakülteler farklı puan barajları isteyebilmektedir.

Devlet Konservatuvarlarının/Konservatuvarların lise devresi mezunları merkezî sınava girmeden (merkezi sınava girme koşulu aranmaz) özel yetenek sınavı sonucu ile Konservatuvarların lisans devresine Yükseköğretim Kurulunun belirlediği usul ve esaslar çerçevesinde yerleştirileceklerdir.  Bu adayların değerlendirme ve seçme işlemleri ilgili rektörlüklerin oluşturduğu komisyonlar tarafından yapılacaktır.

Engelli adaylardan (bedensel engelli, görme engelli, işitme engelli, MR (mental retardasyon) ile "yaygın gelişimsel bozukluklar" (otizm spektrum bozuklukları (OSB), Asperger sendromu, RETT sendromu, dezintegratif bozukluklar, sınıflanamayan grupta yer alan yaygın gelişimsel bozukluklar)) TYT puanı 100 ve üzerinde olanlar, durumlarını "engelli sağlık kurulu raporu" ile ilgili yükseköğretim kurumuna belgelemeleri kaydıyla, özel yetenek sınavlarına kabul edilir. Bu adayların puanları, sınavın yapıldığı yıl dâhil 2 yıl süreyle geçerlidir. Yukarıda belirtilen engeli olan adayların, durumlarını "engelli sağlık kurulu raporu" ile belgelemeleri kaydıyla özel yetenek sınavı ile öğrenci alan programlara başvurmaları halinde TYT puanları değerlendirmeye katılmadan (Kılavuzda yer alan formül kullanılmadan) kendi aralarında yapılacak ayrı bir yetenek sınav sonucuna göre değerlendirilerek, yetenek sınavını kazanan adayların kayıtları yapılır.

Adayların, 2021-YKS'de özel yetenek sınavıyla öğrenci alan öğretmenlik programlarına başvuru yapabilmeleri için TYT'de en düşük 800.000 inci başarı sırasına sahip olmaları gerekmektedir.

 

YURT DIŞINDA YÜKSEKÖĞRENİM GÖRMEK İSTEYENLER

Yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarında eğitim almak isteyenlerin Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının internet sayfasından yurt dışı eğitim ve yurt dışında alınan diplomaların denkliği konularındaki güncel duyuruları takip etmeleri gerekmektedir. Yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarında öğrenim görecek öğrencilerin Millî Eğitim Bakanlığı veya yurt dışı temsilciliklerimizde öğrenci dosyası açtırmaları gerekmektedir. Yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarına özel yetenek sınavı sonuçlarına göre kayıt olan öğrencilerin yurt içindeki yükseköğretim kurumlarına yatay geçiş başvurularının değerlendirilmesinde üniversiteler özel yetenek sınavı yapabilecektir.